Antarktika
Zgodovina odkrivanja: dirka za osvojitev Južnega tečaja

Ob koncu 19. stoletja se je začelo postopoma razvijati rivalstvo, kdo bo prvi osvojil zemeljska tečaja. Sledil je niz odprav, ki so jih vodili Adrian de Gerlach (1897-99), Robert Scott (1901-04, 857 km do j. tečaja), Ernest Schackelton (1907-09; 180 km do j. tečaja). Po osvojitvi severnega tečaja v letu 1909 so se vsi napori polarnih raziskovalcev usmerili v osvojitev južnega tečaja.

V letu 1911 sta se na pot proti južnemu tečaju odpravili dve odpravi: norveška pod vodstvom Roalda Amundsena in angleška pod vodstvom Roberta Scotta. Norvežani so s svojimi pasjimi vpregami napredovali veliko hitreje od Angležev, ki so jim odpovedali traktorjem podobni stroji, sibirski poniji, ki naj bi vlekli sani, pa so se pogrezali v sneg. Angležem ni preostalo drugega, kot da sami vlečejo sani. Norvežani so dosegli tečaj 14.12.1911, Angleži pa 35 dni kasneje. Norvežani so se srečno vrnili, Angleži so zmrznili v svojem šotoru, le 18 km oddaljeni od zalog hrane, ki bi jih rešile.
Obnovljena koča, ki so si jo člani Shackeltonove odprave zgradili na obali, od koder so nato krenili v notranjost Antarktike.
Amundsen s pasjo vprego in z norveško zastavo na južnem tečaju.